Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Гра престолів: битва за трон

Гра престолів: битва за трон
Затяті вороги та непримиримі опоненти Геннадій Москаль та Віктор Балога мають чудові шанси продемонструвати Києву "хто в домі хазяїн". Чия візьме гору, стане відомо вже наприкінці цього місяця.

Затяті вороги та непримиримі опоненти Геннадій Москаль та Віктор Балога мають чудові шанси продемонструвати Києву "хто в домі хазяїн". Чия візьме гору, стане відомо вже наприкінці цього місяця.

ВІДЕО ДНЯ

Чергові місцеві вибори, що мають пройти в країні 25 жовтня, не обіцяють якихось сюрпризів та несподіванок. Нардеп та неофіційний покровитель Закарпаття Віктор Балога впевнено разом з командою готуються до чергової кампанії, яка обіцяє стати для команди "Єдиного Центру" тріумфальною. Контролюючи всю виконавчу гілку влади, маючи власного губернатора та більшість у всіх місцевих радах краю, команда Віктора Балоги з родиною планують продовжити "своє право на контроль над областю" ще принаймні на два роки. Саме стільки часу відведено наступному скликанню народних обранців.

Але такі райдужні і хороші перспективи "ЄЦу" практично повністю перекреслили події, що мали місце в Закарпатті на початку липня. Стрілянина в Мукачеві, в контексті якої не раз лунало прізвище Балога, перекроїла політичні розклади в області. Губернатор пішов, а з ним речі спакували і всі тимчасово виконуючі обов’язки голів РДА, керманичі районів. Натомість в область головою ОДА президент Порошенко призначив Геннадія Москаля, особистість для краян добре відому. Зараз вже чітко можна заявити, що відправлення Геннадія Геннадійовича на Срібну Землю не випадкове. Саме в креатурі Москаля президент Порошенко та його оточення побачили сильну та перспективну противагу клану Віктора Балоги.

Реклама

Аналізуючи стартові передвиборчі позиції обох політичних опонентів, наразі важко віддати комусь перевагу. На користь "Єдиного Центру" говорить той факт, що ця політична сила шляхами пристосування керувала краєм з 1998 року. В них є чітка і розгалужена мережа політичних осередків у кожному районі. Представники "ЄЦ" на минулих виборах здобули переконливу перемогу в краї. Їх політичні опоненти на той момент заявляли про масовий підкуп виборців, але документальних фактів подібні заяви не знайшли. Проти команди Віктора Балоги грає колотнеча, яка останнім часом спостерігається у рядах однопартійців. І це не дивно. По- перше, за новими виборчими правилами кількість депутатів місцевих рад цьогоріч суттєво зменшиться, а це означає, що місць "під сонцем" вистачить не для всіх. Окрім того, після втрати влади в краї, працевлаштувати кожного члена команди не виходить. Та найголовніша проблема в таборі "Єдиного Центру" навіть не в цьому. Довибори в Закарпатську обласну раду 2013 року засвідчили головне - відсутність довіри між однопартійцями. На двох з п’яти виборчих округів команда Віктора Балоги виставила не просто перевірених людей, а найближче оточення – політика сина Андрія та дружину Оксану. Вже тоді політичні експерти в один голос заявляли про втрату довіри екс-глави адміністрації президента до своїх колег по партії. Цьогорічні місцеві вибори цьому яскраве підтвердження. Не знайшовши кращої кандидатури, за крісло мера Мукачева побореться старший син політика, який не раз опинявся в центрі різноманітних скандалів. Один з останніх - пов’язаний з встановленням пам’ятника рому-прибиральнику в Мукачеві, який викликав масу невдоволення у представників цієї народності. Сам же Віктор Балога очолив список своєї політичної сили до обласної ради. Звичайно, рішення про висунення суто декларативне, адже політик навряд чи захоче обміняти мандат і недоторканність нардепа на крісло в обласній раді. Також не виключена поява дружини Віктора Івановича на одному з округів в Іршавському чи Мукачівському районах. Загалом, за словами кількох компетентних джерел газети "Панорама" у штабі "Єдиного Центру" в цій кампанії ставку буде зроблено на перевірені кадри, а також людей, що працюють в бізнес-структурних підрозділах, які належать клану Балог.

Гра престолів: битва за трон – 01
Реклама

Народний депутат України Валерій Пацкан та очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль

Традиційно політична сила "ЄЦу" може розраховувати на потужний фінансовий та інформаційний ресурси.

На відміну від "ЄЦу" президентська політична команда "Солідарність" виглядає не настільки підготовленою. Причин цьому кілька та найголовніша лежить на поверхні – партія Петра Порошенка в краї почала розбудовуватись лише кілька місяців тому і її кістяк, в переважній більшості, складають колишні ударівці, однопартійці народного депутата Валерія Пацкана, який і очолив штаб цієї сили. Цілком очікувано перший номер у списку провладної політсили віддали губернатору Закарпаття Геннадію Москалю. Харизматичний і завжди прямолінійний Москаль звичайно користується популярністю у краян, але навряд чи зможе самотужки взяти більшість в обласній раді. Допомагати йому в цьому мали б в тому числі представники "Народного Фронту", які за неофіційною інформацією мали отримати до 20 % в списку "Солідарності". Натомість не отримали практично нічого. На запитання, хто винен, соратники Яценюка не сміливо кивають в сторону Валерія Пацкана, мовляв той всіляко зривав перемовини. Таким чином, частина "фронтовиків", яка все ж вирішила балотуватись до місцевих рад, була змушена шукати місця в інших політичних силах, таких як "Батьківщина", "Відродження", "Радикальній партії", "Укропі" чи "Самопомочі".

Реклама

Ще чимало сюрпризів очікує на краян, коли будуть оголошені розгорнуті списки політичних партій. "Під час формування списків зачасту з’являлись політичні фігури, які вже встигли заплямувати себе, в тому числі і співпрацею з ЄЦ", - стверджує співрозмовник "Панорами" в штабі пропрезидентської "Солідарності". Чи потрапили ці особи в кінцевий варіант списку, наразі важко сказати. Достеменно відомо лише одне - наразі вся передвиборча кампанія партії президента - це гучні заяви голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.
До речі, останні кілька днів мережею Інтернет активно поширюються повідомлення про заяви губернатора до правоохоронних органів стосовно підкупу виборців на користь партії Віктора Балоги. У підтвердження своїх слів Геннадій Геннадійович надав правоохоронцям список осіб, які, за його словами, і здійснюють цей підкуп.

Гра престолів: битва за трон – 02

Депутати Верховної Ради України Віктор Бондар та Віктор Балога: нові кулуарні домовленості?

 Одну з важливих ролей у протистоянні Москаль VS Балога варто віддати міліції. За інформацією джерел "Панорами", у керівництві обласної міліції під час виборчої кампанії дана чітка вказівка органам правопорядку "зарубувати у корені" будь-які спроби підкупу виборців. Та чи вдасться це реалізувати, стане відомо дещо згодом.

На закарпатців очікують 24 дні справжніх політичних баталій, та, можливо, одна з найбрудніших в історії Закарпаття виборчих гонок, результат яких наразі важко передбачити. Відомо одне - на кону стоїть не просто право керувати краєм найближчі кілька років, але й подальше політичне майбутнє кожного з опонентів. Бо вже за усталеною українською традицією "переможці отримають все, а переможені - в’язницю".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно