Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Берегівщині вже 12 років мироточить розп’яття на хресті, яке зцілює людей

На Берегівщині вже 12 років мироточить розп’яття на хресті, яке зцілює людей

На Берегівщині вже 12 років мироточить розп’яття на хресті, яке зцілює людей

До завжди відкритого дому Тіберія і Марії Сорко із закарпатського села Кідьош Берегівського району паломники йдуть невичерпним потоком. У звичайній сільській хаті, де проживає подружжя і троє їхніх дітей, 12 років тому сталося диво – замироточило чавунне розп’яття.

ВІДЕО ДНЯ

Хрест в цьому будинку з’явився невипадково. До 2004 року сімейство Сорко сповідувало реформатську віру, не визнавало ікон та розп’ять.

– Але якось в цій сім’ї справи не йшли, – розповів односельчанин Сорко Іштван Нень. – Хвороби їх переслідували, невдачі, на роботі не ладилося. Все частіше Марія з Тиберієм замислювалися про Бога, говорили про те, що треба змінити своє ставлення до віри. І одного разу поїхали до православного священика в Ужгород. Місцеві, звичайно, дивувалися, адже у нас більшість жителів – угорці, які сповідують реформаторську віру. Але в селі посудачили, та й перестали. А Сорко потім і зовсім перейшли в католицизм. І я пам’ятаю, що в той же час у них в будинку з’явилося це розп’яття.

Реклама

Тиберій часто говорив, що треба б придбати в будинок хрест. Якось раз в лютому 2004-го ці слова почула сусідка. Тоді вона і подарувала подружжю чавунне розп’яття, стареньке, що потемніло від часу. Жінка розповіла, що такі сакральні вироби виготовляв її чоловік, який працював на місцевому заводі. Ось у неї в будинку один і завалялося. Тиберій відчистив подарунок, пофарбував, витесав дерев’яний хрест, до якого пригвинтив розп’яття. Тоді ж розповів дружині про дивний біль в тілі, який відчув, прибиваючи чавунного Ісуса до хреста. Повісили розп’яття на стіні в коридорі. А через тиждень господарі помітили, що воно вологе, а на стіні навколо хреста – масляниста пляма.

– Прозора рідина стікала саме по металевій частині хреста, з ран Ісуса, – уточнила Марія Сорко. – Ми, звичайно, невимовно здивувалися. Але думали, що через пару днів розп’яття знову буде сухим. Однак ось уже 12 років минуло, а воно мироточить! З чим це пов’язано, ми не знаємо, але я думаю, що таке чудо у нас сталося тому, що я, будучи свого часу протестанткою, була проти хреста. Ось тепер настав той час, коли Всевишній показав мені, як я була не права.

Реклама

З тих пір двері в будинку Сорко не зачиняються, до них їдуть вірники з Угорщини, Німеччини, Італії, Іспанії. Бувають тут і священики різних конфесій. Люди моляться у мироточного розп’яття, просять здоров’я та благословення у Всевишнього. Іноді пропонують господарям будинку гроші за миро з хреста, але ті самі віддають речовину всім, хто просить. Кажуть, рідина, яка стікає з розп’яття, цілюща, лікує від псоріазу, зцілює сліпоту, хвороби спини, безпліддя і навіть онкозахворювання. Як доказ Марія показує журнал відгуків, де майже всі сторінки списані подяками на різних мовах від паломників.

– Мені навіть довелося звільнитися в роботи – я працювала медсестрою в лікарні, тому що ні Тиберій, ні діти не говорять російською або українською, а віруючі до нас найчастіше приїжджають з України, – каже Марія. – Мої рідні людей просто б не зрозуміли.

А ще подружжя досі не можуть зробити бажаний ремонт, адже в будинку завжди повно людей. Але віддавати розп’яття в храм Сорко не мають наміру, оскільки бояться, що воно перестане мироточити.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно