Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вода для здоров’я. Це – можливо?

Вода для здоров’я. Це – можливо?

Організм людини на 70 % складається з води, і від того, яку воду ми п’ємо, залежить наше здоров’я та довголіття. Втім, ми не звертаємо достатньої уваги на якість питної води. Часто навіть не знаємо, яка вода корисна для нашого організму, а яка може призвести до непоправної шкоди, стати причиною поганого самопочуття та як наслідок – дорогого лікування.

ВІДЕО ДНЯ

Останні дослідження, які проводили в сфері вивчення довголіття довели, що саме місцева природна вода впливає на тривалість життя.Тому важливо знати мінеральний склад води з найближчих водойм, яку ми використовуємо у щоденному раціоні.  Наявність у її складі важких металів, гербіцидів та радіонуклідів не додасть нам ані зайвих років життя, ані здоров’я чи гарного самопочуття. 

27 лютого 1997 року Верховна Рада України ухвалила Національну «Програму екологічного оздоровлення басейну Дніпра та покращення якості питної води». Ця програма не втратила актуальності і по сьогодні. Разом з тим, левова частина заходів, яка здійснюється для очистки води,залишається лише на папері і втілюється в життя на четверту частину від необхідного. Наявність домішок заліза, марганцю, цинку , міді, канцерогенних частин кадмію, фенолів в окремих регіонах акваторії Дніпра перевищує допустимі норми у 10 разів, що, в свою чергу, призводить до зростання кількості онкологічних захворювань, хвороби органів дихання, травної та жовчогінної систем.

Реклама

Вчені Київського інституту гідробіології НАН України дійшли висновку, що забруднення  басейну Дніпра нітритами, амонійним азотом, біогенними та органічними сполуками, солями важких металів, продуктами нафтопереробки, фенолами, а також медикаментами, суттєво зменшило видове та внутрішньовидове різноманіття місцевої флори та фауни. Проби води в Дніпрі вказали на перевищення допустимого забруднення залізом та нафтопродуктами в середньому в 1,5 – 4 рази, а важкими металами – до 8 разів. Відповідають санітарно-екологічним нормам або  знаходяться на межі допустимих норм лиш найменш шкідливі для здоров’я хлориди, сульфати та фосфати.

Безпосередньо впливає на стан води і склад ґрунтів. Він працює як свого роду природній фільтр, формуючи мінеральний склад води, прийнятної для пиття. Мова йде не про лікувальну, чи спеціально збагачену воду, а про ту яку ми щоденно використовуємо для приготування їжі, поливаємо сільськогосподарські угіддя. Для профілактики багатьох захворювань достатньо пити воду, в котрій вміст іонів кальцію не перевищує 20 мг/л. Саме така, м’яка за складом вода характерна для регіонів з найбільшою кількістю довгожителів – Якутії, Абхазії, Дагестану, Нагірного Карабаху.

Реклама

Мільйони років тому територія сучасної України була вкрита водами прадавнього світового океану, акваторія українських річок знаходиться в зонах, сформованих морським дном, багатим на вапнякові поклади, панцирами стародавніх безхребетних – черепашником. Це пояснює високий вміст кальцію в місцевих водах, і як наслідок  - невелику середню тривалість життя та порівняно малу кількість довгожителів у країні. Стоки, які викидають до річок, тільки ускладнили  і без того непросту природню ситуацію. Як наслідок – за останні сто років кількість іонів кальцію у воді виросла у 2 рази. 

Збалансована за вмістом іонів кальцію вода зустрічається в природі не часто. Тому необхідні заходи, спрямовані на очистку води від домішок, в першу чергу, від надлишку кальцію. Зниження концентраціїсолей  кальцію у воді до верхньої допустимої межі (20 г/л), робить її найбільш сприятливою для підтримання фізичної активності, здоров’я та довголіття. Приклад такої води  – «Поляна Срібна». За своїм хімічним складом вона відповідає параметрам тієї корисної питної води, котра входить до раціону довгожителів.

Тіло людини на 70% складається з води, вони бере участь у формуванні та життєдіяльності клітин, міжклітинної рідини, крові, м’язів, кісток. Питна вода з низьким вмістом кальцію  сприяє збалансованій роботі всього організму. Тому звільнення рідини від його надлишку – одне із основних завдань очистки.

Реклама

Дистильована, як приклад очищеної води: вона допомагає організму виконувати його функції, виводить шлаки й токсини.  Але, позбавлена корисних домішок, дистильована вода вимиває з організму калій і натрій – мікроелементи, необхідні для роботи клітин. Ми отримуємо ці обидва елементи з їжею, натрій в більшій мірі, калій – значно меншій. Тому сода, яка містить іони цих металів, стає незамінним джерелом цих, необхідних для життєдіяльності клітиннайважливіших мікроелементів. Саме тому вода, яка містить іони цих незамінних металів стає потрібним джерелом мікроелементів, необхідних для підтримки організму.

Солі натрію легко вимиваються з ґрунту до води, чого не можна стверджувати про сполуки калію. Цей елемент потрібен для росту та розвитку наземних рослин, тому ґрунт споживає та утримує калій, практично не віддаючи його ґрунтовим водам. Калій підтримує роботу стінок клітин, сприяє збереженню магнію, необхідного для нормалізації роботи серця та підтримки сердечного ритму. Калій, разом з натрієм, виводить з організму зайву рідину, перешкоджає утворенню  набряків, розвитку водянки, бере участь у надходженні кисню до мозку, передає нервові імпульси та підвищує розумову і фізичну активність, підвищує фізичну та розумову активність, виводить із організму шлаки й токсини, тим самим зменшуючи ризик алергічних реакцій. Тому поряд зі збалансованим харчуванням,  джерелом різноманітних мінеральних речовин, організму необхідна вода з високим вмістом калію, яка дозволить довести його добове споживання до 2-4 г, що є нормою для дорослої людини. Нестача калію може призвести до дистрофії, навіть за наявності дієти, збагаченої білками.

Ми уже згадували про магній. Цей метал регулює біоенергетичні процеси в організмі, впливає на обмінні процеси та роботу серцево-судинної та нервової системи, регулює рівень холестерину в крові, бере участь у синтезі білків. Організм дорослої людини містить  близько 25 г магнію,  до складу якого входить близько 300 ферментів та внутрішньоклітинних елементів. Нестача магнію  - причина головних болів, безсонниці, призводить до закрепів, анемії, тромбозів, погіршення ліпідного обміну, призводить до серцево-судинних захворювань з летальними наслідками, неврологічних захворювань та передчасного старіння  організму. Розчинені у воді іони магнію легко засвоюються організмом, тому вода з високим вмістом цього мікроелементу повинна стати частиною нашого щоденного раціону. Інші мікро- та макроелементи ми отримуємо з продуктів харчування, і спеціально насичувати ними питну воду не потрібно. 

Обмінні процеси в організмі не можуть обійтися і без сірки та сірковмісних солей, або ж сульфатів. Сірка бере участь у синтезі білків, входить до складу клітин, необхідна для формування хрящової, кісткової та нервової тканин. Сульфати – шостий за поширенням елемент у складі поверхневих вод, що позитивно впливає на правильний обмін речовин та підтримку здоров’я загалом.

Сірка входить до складу амінокислот (метіонін, цистеїн), вітамінів (тіамін) та ферментів  (інсулін), які беруть участь в обмінних процесах. Вода, яка містить сульфати, викликає підвищене виділення жовчі, тим самим стаючи на заваді утворенню каменів у жовчному міхурі. Окрім  того, розчиняє і  вже утворені каміння. Вживання сульфатних вод призводить до покращеного кровопостачання в нирках,  знижує кількість білка в сечі. Сульфати також  позитивно впливають  на роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджають надмірному газоутворенню, призводять до незначної втрати ваги при спадковій схильності до ожиріння. Саме такий ефект можемо спостерігати при вживанні  столової питної води «Поляна Срібна»: люди похилого та середнього віку  перестають скаржитися на проблеми з травленням, здуття живота та закрепи. Рідні малюків, які вживають цю воду, перестають скаржитися на таку проблему, як хворий животик. 

Слабомінералізована вода «Поляна Срібна» із Закарпаття – ідеальний приклад природної води зі збалансованим вмістом корисних мінералів та мікроелементів. Це – справжній еліксир довголіття, вона не тільки постачає кожну клітину організму киснем та іншими необхідними речовинами, а ще              й очищає його від шлаків, токсинів , виводить шкідливі та небезпечні речовини.

Вода необхідна для нас так, як і свіже повітря. Для жителів мегаполісів слабомінералізована вода  - справжня панацея від багатьох захворювань. Це – джерело довголіття та важливий елемент захисту від шкідливих факторів зовнішнього середовища.

Реклама

Гераскіна Лілія Равілівна, лікар вищої категорії, кандидат медичних наук

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно