Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Шкільна бібліотека села Великі Лучки: як стати популярною у еру розвитку комп’ютерів

Шкільна бібліотека села Великі Лучки: як стати популярною у еру розвитку комп’ютерів

Шкільна бібліотека села Великі Лучки: як стати популярною у еру розвитку комп’ютерів

Сучасного учня здивувати важко. Але у шкільній бібліотеці села Великі Лучки уміють привабити читача книжкою, зацікавити спілкуванням, розворушити допитливість дітей і підлітків та ще й залучити до творчої співпраці їх уяву і фантазію.

ВІДЕО ДНЯ

Відома книгозбірня й цікавими традиціями та стилем роботи з користувачами. А все тут відбувається, здебільшого, завдяки новаторських старань бібліотекарів Марії Дмитрівни Кополовець й Ольги Михайлівни Плесканки. Недаремно кожна віддала роботі з книгами і школярами понад тридцять п’ять років свого життя. Тактовність, доброзичливість, невтомний потяг до інтелектуального збагачення й до позитивних змін у бібліотечній справі - риси, притаманні кожній окремо, але поєднані для досягнення єдиної мети. Дивовижна спорідненість душ і прагнень. А тому й результат їх спільних зусиль успішний, бо наміри - благородні. Весь час вони у пошуках чогось оригінального, незаяложеного, – пише газета "Панорама" у №37 від 24 вересня.

На базі шкільної бібліотеки у Великих Лучках вирують в емоційному запалі різного роду наради, семінари - щоразу цікавіші у сенсі ідей, ініціатив, проектів. Ольга Михайлівна Плесканка та Марія Дмитрівна Кополовець - постійні організатори й активні учасниці обласних науково-методичних семінарів шкільних бібліотекарів. За що у різні роки вшановувалися грамотами районного відділу освіти Мукачівської РДА, відзначалися Почесними грамотами управління освіти і науки Закарпатської ОДА. Тож і не дивно, що саме у Великолучківській шкільній книгозбірні діє школа молодого бібліотекаря.

Реклама
Шкільна бібліотека села Великі Лучки: як стати популярною у еру розвитку комп’ютерів – 01

 - Не секрет, що багато шкільних бібліотекарів не мають відповідної фахової освіти, - коментує Ольга Михайлівна. - Для більшості з них робота в бібліотеці лише додаткове навантаження до основної педагогічної роботи. Й на заняттях ми залюбки роз’яснюємо їм найнеобхідніше в освоєнні бібліотечної справи: знайомимо з каталогами, картотеками, на практиці показуємо що, де і як необхідно реєструвати, як списувати зношену або застарілу літературу, інформуємо про форми роботи з читачами та інше. А для кращого засвоєння усних лекцій і порад ми самостійно розробили практичний посібник «Поради молодому бібліотекареві»…

Реклама

Ольга Михайлівна Плесканка є авторкою методичних розробок, різного роду книжкових виставок, що демонструються у класах та в читальному залі бібліотеки. Й обрала вона таку форму презентації та популяризації видань з метою заохочення школярів до читання книжок. Неодноразово переконалася в ефективності виставкової діяльності бібліотеки. Адже тематично оформлений до святкового заходу чи урочистої акції стенд з книжками привертає увагу кожного, хто переступає поріг книгозбірні. А зацікавившись один раз, школяр і надалі відвідує бібліотеку, читає більше книжок.

- Учневі важко зорієнтуватися серед великої кількості так званих паперових інформаційних джерел. Особливо, коли потрібно знайти додаткове роз’яснення до заданої теми чи відповідь на конкретне запитання, - коментує завідуюча Великолучківської шкільної бібліотеки Марія Дмитрівна Кополовець. - Ми намагаємося усунути проблему під час індивідуального спілкування з відвідувачем чи, скажімо, в процесі регулярних шоу-оглядів публіцистичних статей і нових видань та послуговуючись регулярними ( нами ж облаштованими) книжковими виставками. Для зручності користувачів, поповнення бібліотечного фонду завжди класифікуємо за темами й інтересами: нові підручники і посібники; література з краєзнавства; книги з історії України. Як мовиться, кожному - своє…

Справді-бо, якщо раніше в книжках шукали невідоме, то сьогодні прагнуть «вихопити» головне. Утім, незважаючи на швидкі зміни подій та їх непередбачуваність, людина повсякчас потребує духовної поживи. Навіть діти намагаються бути корисними: не хочуть, щоб їхнє життя минало даремно. Й мотивовані позитивними прагненнями - не відмовляються від книжки, бо завдяки науковій інформації та через образи літературних героїв сподіваються краще пізнати себе і зрозуміти навколишній світ. Звісно, якщо культуру читання прищеплювати зі шкільної парти. А тому бібліотекарі разом з педагогами Великолучківської загальноосвітньої школи роблять тут більше, аніж від них вимагається.

Реклама

- Гадаю, що всі ми хочемо, аби завтрашній бізнесмен, депутат, громадський діяч були освіченими, мудрими і доброзичливими особистостями. Тож і привчаємо учнів знаходити у книжці навчителя, помічника і порадника за будь-якої житейської ситуації, - розповідає директор школи Надія Іванівна Рубіш. - Наші бібліотекарі допомагають формувати читацькі інтереси діток вже у першому класі. Один раз на місяць проводять бібліотечні уроки. Зрозуміло, що заняття відбуваються у формі гри, відгадування загадок, конкурсів на кращий малюнок, обговорюються прочитані казки. А ще для школярів початкових класів проводяться театралізовані ранки, вікторини. І вже у молодших класах більшість наших учнів розуміє, що книги - набагато цікавіший світ, аніж той, що нас оточує. А підліток усвідомлює, що науку неможливо осягнути, обмежуючись шкільними підручниками. Історичні події доцільніше переживати разом з героями літературних творів…

А далі бібліотекарі розповіли, мов для досягнення успішних результатів вони заздалегідь готують сценарії заходів на тиждень. Щодня має відбуватися щось цікаве і повчальне: літературні вікторини, конкурси, виставки-презентації учнівських саморобок, зустрічі з письменниками краю й навіть окремі дні фольклору, казки, фантастики і пригод. Не кажучи вже про традиційний «Тиждень дитячої книги», коли молодші школярі охочіше йдуть у читальний зал, вчаться берегти книжку, оволодівають мистецтвом читання. А згодом переконуються, що відвідування бібліотеки – це свято, а власне книга - скарбниця порад і мудрості. Отак у Великолучківській загальноосвітній школі робиться все для того, аби враження, здобуті в дитинстві та юності, залишили глибокий позитивний слід в душі кожного випускника школи. А коли людина несе добро в собі, то вона побачить його в інших.

Шкільна бібліотека села Великі Лучки: як стати популярною у еру розвитку комп’ютерів – 02

- Без інформаційної підтримки наших бібліотекарів не відбувається жодного свята у школі. А їх у нас багато, - коментує очільник загальноосвітньої школи Надія Іванівна Рубіш. - Мені особливо імпонували розроблені ними спільно з вихованцями та учителями книжкові виставки, акції-заходи на теми:« Український прапор - гордість нашого народу», «Дари осені», «Мова - дивний скарб народу», «Чорні крила голодомору», «Забуттю не підлягає», «Запали свічку». Варто додати, що за сприяння Марії Дмитрівни та Ольги Михайлівни виходять щомісячні бюлетені «Еколог» і «Здоровчик». А ще для відвідувачів бібліотеки розгорнуто книжкову поличку «Дивосвіт рідної природи»; нікого не залишають байдужим постійно діючі тут виставки «Цей чарівний світ природи», «Голуба планета», «Таємничий голос природи»...

І хоч бракує у бібліотеці передплатних видань, але турботливі працівниці Великолучківської шкільної бібліотеки зуміли вирішити проблему: дружбою і співпрацею з колективом Мукачівської районної бібліотеки для дітей, де господарює Любов Юріївна Балог - фахівець по роботі з дітьми, бібліотекар майже із сорокарічним стажем. Любов Юріївна пояснила, мовляв, забезпеченням дитячої бібліотеки газетами і журналами, рік у рік опікуються завідуюча відділу культури Мукачівської райдержадміністрації Марія Степанівна Лешко та директор районної центральної бібліотечної системи Ганна Юріївна Дорош.

- Крім того, що книжковий фонд дитячої бібліотеки вражаюче великий, там одержують до тридцяти найменувань періодичних видань, - повідомила Ольга Михайлівна Плесканка. - Відрадно, що нашим учителям і школярам дозволений доступ до вкрай необхідних у процесі навчання газет і журналів. А ще на базі дитячої бібліотеки проводиться конкурс «Найкращий читач року». Учні нашої школи теж беруть участь у заході, вважаю, дуже необхідному в заохочуванні дітей до читання.

Не забувають у Великих Лучках зорієнтувати старшокласників у виборі професії. Дбайливі бібліотекарі пропонують підліткам інформацію в папках «Мандрівка в країну професій», картотеку газетно-журнальних статей «У світі професій».

Реклама

- До того ж, ми започаткували цикл зустрічей з юними обдаруваннями, - пояснює завідуюча шкільною книгозбірнею Марія Дмитрівна Кополовець, - де кожен охочий розповідає друзям та учням з інших класів про власне захоплення тією чи іншою спеціальністю. А це, в свою чергу, допомагає школярам у виборі майбутнього фаху, зрозуміти своє внутрішнє покликання ще й замислитися: а чи належно підготувався у школі, щоб здійснилася мрія і вдалося досягти мети.

На стелажах шкільної бібліотеки тісняться книги. Тут їм не доводиться волати, щоб на них звернули увагу. Бібліотекарі часто беруть їх до рук. Гортають, читають книги і школярі та вчителі. Залишається дивуватися: коли Ольга Михайлівна та Марія Дмитрівна встигають впоратися з таким обсягом робіт? Як їм це вдається? Й відповідь не забарилася: люблять вони і дітей, і книги, й бібліотечну справу - обрану раз і назавжди.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно