Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Світове лідерство "Фішер-Мукачево" завдяки мудрості його керівника

Світове лідерство "Фішер-Мукачево" завдяки мудрості його керівника

Світове лідерство "Фішер-Мукачево" завдяки мудрості його керівника
Вміння залишатися вірним своїм принципам, обирати правильний напрямок розвитку підприємства, заручитися підтримкою трудового колективу – ці якості притаманні генеральному директору...

Вміння залишатися вірним своїм принципам, обирати правильний напрямок розвитку підприємства, заручитися підтримкою трудового колективу – ці якості притаманні генеральному директору Українсько-австрійського підприємства ТОВ «Фішер-Мукачево» Василю Рябичу. Утворене 20 років тому, це підприємство є одним із світових лідерів виробництва спортивного інвентаря – гірських і бігових лиж та хокейних ключок, його продукція завжди користується значним попитом в країнах Європи й Америки, є своєрідною візитівкою України.

ВІДЕО ДНЯ

Усе трудове життя Василя Андрійовича Рябича пов’язане з рідним колективом. Представник славної трудової династії, у 1977 році, відразу ж після закінчення середньої школи в Мукачеві, розпочав свій трудовий шлях учнем токаря на тодішній лижній фабриці. Працюючи на підприємстві, тягнувся до знань, паралельно здобував освіту за фахом. З відзнакою закінчив Закарпатський лісотехнічний технікум, Львівський лісотехнічний інститут, а також Технологічний інститут в австрійському місті Лінц. Поступово досягав на підприємстві високих щабелів кар’єрного росту. Коли ж на базі Мукачівської лижної фабрики «Тиса» створювалося спільне Українсько-австрійське підприємство, обидві сторони-партнери запропонували Василю Андрійовичу його очолити. Адже лідерські якості керівника-професіонала, його стратегічне бачення перспектив розвитку складного виробництва мали забезпечити велике майбутнє цього підприємства з іноземними інвестиціями.

Завжди бути лідером – таке завдання відразу ж поставив перед колективом Василь Рябич. Не виживати і триматися на плаву, а використовувати всі можливості для запровадження у виробництво новітніх технологій, працювати на перспективу. Відтоді слова «модернізація» і «реконструкція» стали звичними для кожного працівника підприємства у місті над Латорицею.

Реклама

Такого поняття як «склад» на УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» не існує, тут працюють над замовленнями, які підтверджені контрактами. Пік виробництва припадає на літо, а восени закінчується виконання замовлення на майбутній лижний сезон, оскільки виробництво лиж – сезонне. Наступного року колекції оновлюються повністю: кожен сезон потребує нових моделей лиж. Цього вимагає жорстка конкуренція на світовому ринку виробництва лижної продукції. А нові моделі – це нові технології і обладнання. Аби підтримувати модернізацію та конкурентно-здатність лиж, підприємство в 2014 році інвестувало у виробництво 11 млн. грн.

Не зважаючи на фінансово-економічну кризу, торік на підприємстві загалом було вироблено продукції на 397 млн. грн. За підсумками минулого року середньомісячна зар-плата перевищила 5 тис. грн, що значно вище від середньообласного показника по промисловості. Аби підтримати працівників під час інфляції, девальвації гривні, зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності, з ініціативи генерального директора Василя Рябича було вирішено виплатити працюючим з прибутку підприємства додаткові премії за сумлінну роботу у розмірі одномісячної заробітної плати. Цю винагороду було виплачено два рази: у червні та листопаді 2014 року.

Реклама

Тож, аби підтримати високу марку мукачівських виробів, керманич підприємства завжди спирається на людський фактор. На УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» адміністрацією спільно з профспілковим комітетом реалізується широка соціальна програма. Усі ці питання знаходять відображення у колективному договорі, який тут називають Малою Конституцією підприємства. Протягом терміну дії колдоговору до нього вносяться зміни й доповнення у бік збільшення пільг і гарантій працюючим. З урахуванням результатів фінансово-економічної діяльності підприємства чимало таких змін було внесено за пропозицією Василя Рябича.

Значну частину соціально-побутових витрат підприємство бере на себе. Комплексні обіди в їдальні, яка працює в дві зміни, коштують працівникам 3 грн. при собівартості лише закупівлі продуктів для їх приготування 12 грн. В цехах та адмінбудинку встановлено апарати питної води, автомати з приготування кави. У кожному цеху – гарно обладнані роздягальні та кімнати прийому їжі, в душові цілодобово подається гаряча вода.

На заходи щодо поліпшення умов та охорони праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального і колективного захисту, підприємство у 2014 році виділило 3,5млн грн. Ще стільки ж планується використати і цього року. Усі працюючі, незалежно від умов праці, безкоштовно отримують молоко. А щомісячний соціальний пакет становить біля 400 грн.

Реклама

Турбуючись про людей, на підприємстві дбають про те, щоб піклуватися про своє здоров’я стало вигідним для кожного працівника. Цікавим є те, що тим, хто не хворіє, наприкінці року виплачується грошова винагорода. Є на підприємстві і обладнаний сучасним медичним устаткуванням медичний центр, де завжди можна отримати кваліфіковану медичну допомогу або пораду лікаря.

Будучи патріотом своєї держави, Василь Рябич відповідним чином формує аналогічні почуття й у членів колективу. Свідченням цьому є те, що з початку АТО на сході України з числа працівників мобілізовано 46 чоловіків, з яких один, на жаль, вже загинув, а семеро отримали поранення. Мобілізованим до АТО перед відправкою в зону бойових дій за рахунок підприємства було закуплено необхідного обладнання та виділено кошти у сумі 122 тис. грн. Крім того, передано два автобуси ЛАЗ та вантажний автомобіль КАМАЗ Мукачівському прикордонному загону та 128-й механізованій бригаді. На 25 тис. грн було закуплено військової форми та спорядження для бійців добровольчих батальйонів…

Українсько-австрійське підприємство УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» стабільно і прибутково працює сьогодні, впевнено дивиться в завтрашній день. Як мудрий шахіст, Василь Рябич прогнозує будь-яку ситуацію наперед. Приміром, нині, у зв’язку з різким подорожчанням природного газу, на всіх рівнях ведуться розмови про перехід на альтернативне паливо. А на мукачівському підприємстві цю проблему вирішили вже давно. Для всіх теплових процесів тут використовується сучасна котельня, яка працює на власних відходах виробництва. Це економічно вигідно і екологічно безпечно.

Застосовуючи і вдосконалюючи унікальні технології виробництва основних видів продукції – гірських і бігових лиж, хокейних ключок, у новому цеху композитних матеріалів підприємства виготовляють деталі для елітних авто відомих фірм, а в цеху з пошиття спортивного взуття в м.Берегово - внутрішню частину лижних черевиків. Таким чином вирішуються проблеми розширення виробництва, створення нових робочих місць, збільшуються відрахування податків до всіх бюджетів і фондів. Лише торік підприємством було перераховано різних податків на 99,8 млн. грн.

У владних структурах, бізнесових колах, громадських організаціях часто доводиться чути про феномен Василя Рябича, його вміння завжди бути лідером. Вирішувати найскладніші питання йому допомагає випробувана часом команда однодумців: начальники цехів Мирослав Сабов, Юрій Коцібан, Ігор Данчевський, Володимир Керечанин, Віктор Боднар, Андраш Петрушка, головний бухгалтер Світлана Коцібан, начальник механіко-енергетичного відділу Олег Масалович, голова профкому Петро Швардак, а також син керівника підприємства Андрій, який, пройшовши батьківську школу, став з ним в один ряд. Основою ж усіх досягнень є трудовий колектив, з яким Василя Рябича поєднала багаторічна сумлінна праця в ім’я рідної України.

Про це варто нині згадати, оскільки на життєвому шляху Василя Андрійовича замайоріли дві п’ятірки, з чим його вітають колеги по роботі, партнери, численна громадськість Закарпаття та міста Мукачево.

Сергій Баранчиков

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно