Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачівські перевізники розкрили секрет ціноутворення на пасажирські перевезення

Мукачівські перевізники розкрили секрет ціноутворення на пасажирські перевезення

Мукачівські перевізники розкрили секрет ціноутворення на пасажирські перевезення
На сайті Мукачівської міськради, як грім серед ясного неба, з’явилась інформація, яка зачіпає гаманці чи не кожного мукачівця, який користується громадським транспортом: проїзд у міських маршрутках...

На сайті Мукачівської міськради, як грім серед ясного неба, з’явилась інформація, яка зачіпає гаманці чи не кожного мукачівця, який користується громадським транспортом: проїзд у міських маршрутках тепер коштує 4 гривні.

ВІДЕО ДНЯ

Історія з підвищенням ціни на проїзд у громадському транспорті розпочалась ще у лютому цього року, коли Мукачівський міськвиконком прийняв рішення про підвищення тарифу до 3-х гривень, – йдеться у публікації газети "Панорама" від 23 квітня. Тоді ніхто не очікував, що цінова історія отримає своє продовження. Не виключено, що на цьому ситуація не зупиниться, оскільки міський голова Золтан Ленд’єл у розмові з кореспондентом газети висловив сумнів, що тариф розміром в 4 гривні втримається до кінця цього року.

Під час розмови мер Мукачева назвав причини такого стрімкого зростання тарифу. «По-перше, суттєво зросли ціни на паливно-мастильні матеріали. Курс долара, падіння економіки, теперішнє підвищення тарифів на комунальні послуги – ось що вплинуло на перевізників, які звернулись до нас з такою пропозицією», – зазначив З.Ленд’єл. Міський голова підкреслив, що підвищення ціни – це пропозиція перевізників.

Реклама

Перевізники, у свою чергу, розкрили «Панорамі» деякі секрети роботи у своїй галузі. Зокрема, вони назвали розмір витрат в середньому на одного пасажира – 6,22 гривень. «Але якщо встановити таку ціну, то маршрутки були би пустими», – розповів один з перевізників. Він зазначив, що витрати на паливно-мастильні матеріали, а також на запчастини зросли втричі. І для того, щоб бізнес залишався «на плаву», неможливо працювати із старими тарифами.

У деяких великих містах Західної України теж точаться дискусії з приводу того, чи варто знову підвищувати ціну на проїзд у громадському транспорті. Навіть ледь не дійшло до бійки між міськими депутатами, як це сталось у Львові. У містах Західної України користування маршрутками коштує дешевше, ніж у Мукачеві. Так, у Львові, Луцьку, Рівному, Чернівцях, Ужгороді проїзд коштує 3 грн, у Івано-Франківську та Кам’янці-Подільському – 3,50 грн (з можливим підвищенням до 4 грн), у Володимирі-Волинському – 2,50 грн.

Реклама

Перевізники пояснили таке «лідерство» Мукачева у зазначених показниках двома причинами. По-перше, у нашому місті пасажиропотік значно менший, ніж у великих містах, як і середня довжина маршруту. До прикладу, у Києві водій за зміну збирає майже 6-7 тисяч гривень. У той час його мукачівський колега ледь набирає тисячу гривень. «З цього випливає й інша причина – пільговики. На кожному маршруті серед пасажирів їх 50-60%. Вони безкоштовно і часто користуються послугами громадського транспорту. А влада міста, у свою чергу, за кожного пільговика дає лише 65 копійок», - розповів «Панорамі» один з міських перевізників.

За його словами, вплив підвищеного тарифу вже можна буде відчути влітку, коли мешканці міста пересядуть на велосипеди або ходитимуть пішки. Таку тенденцію вже підтвердив один з водіїв маршруток, який зазначив, що після підняття ціни пасажиропотік зменшився, однак через складні погодні умови – не на багато.

А як же відреагували на подорожчання проїзду мешканці міста? Мукачівка пані Валентина зазначила, що негативно ставиться до підвищення ціни, оскільки вона не відчула ні зростання доходів громадян, ні елементарного покращення сервісу у маршрутках. «Зарплати залишаються на рівні минулого року, власники і водії маршруток не вдосконалюють обслуговування, а проблеми залишаються», - мовила мешканка міста.

Реклама

Пенсіонерка пані Ганна не відчула поки жодних змін, оскільки є пільговиком. Однак, через скрутне економічне становище в країні, вона побоюється того, що і пільги будуть скасовані.

Завершити і підсумувати усе це можна словами опитаного перевізника, який не вірить у розвиток своєї справи: «Якби не договір з міською владою, я би вже перестав працювати у транспортній галузі…».

Іван Гарагонич, газета "Панорама"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно