Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мешканці однієї із багатоповерхівок Мукачева скаржаться на жахливий стан даху (ФОТО, ОНОВЛЕНО)

Мешканці однієї із багатоповерхівок Мукачева скаржаться на жахливий стан даху (ФОТО, ОНОВЛЕНО)

Мешканці однієї із багатоповерхівок Мукачева скаржаться на жахливий стан даху (ФОТО, ОНОВЛЕНО)
Минулого тижня інтернет-видання "Панорама Мукачева" отримало скарги від мешканці багатоповерхового будинку по вулиці Осипенка, 35В, які бідкались на жахливий стан даху. Так, під час сильних...
ВІДЕО ДНЯ

Минулого тижня інтернет-видання "Панорама Мукачева" отримало скарги від мешканці багатоповерхового будинку по вулиці Осипенка, 35В, які бідкались на жахливий стан даху. Так, під час сильних опадів у вигляді дощу та снігу у жителів п’ятого поверху протікає дах, через що пошкоджуються стіни квартир.

Як повідомив житель багатоповерхівки Василь Кундрик, кожен лагодив собі дах самостійно. Наприклад, їх родина робила востаннє ремонт ще 7 років тому. Але зараз, попри ремонт самих людей, стан даху просто катастрофічний. Майже в усіх жителів п’ятиповерхівки стеля покрилась грибком та плямами.

Реклама

Інший мешканець цього будинку Михайло Комар зазначив, що вже не раз звертався до комунальних служб з проханням виправити цю ситуацію і відремонтувати спільний для усіх мешканців дах. Утім, усі дії комунальників обмежились лише обіцянками.

Видання звернулось за коментарем до директора ТОВ “І.Т.В. Сервіс Плюс” Ігоря Сметанського.

Реклама

Він підтвердив, що зазначений будинок знаходиться на утриманні підприємства. Працівники товариства ще раніше зафіксували дефекти покрівлі, на що були складені відповідні акти, які направлені у міськвиконком.

“За законом в тариф включений лише поточний ремонт покрівлі, що становить 10% від загальної площі. І це при тому, що у Мукачеві діють тарифи 2006 року”, - розказав Ігор Сметанський.

ТОВ “І.Т.В. Сервіс Плюс” проводило зустрічі з жителями цього будинку, під час яких було запропоновано мешканцям брати дольову участь у ремонті будинків. Завдяки такій практиці чимало будинків позбулось проблемних ділянок. Це, наприклад, будинки по вулиці Гойди, 6, Червноармійській, 5А та ін. Також за останній рік силами підприємства у будинках було встановлено понад 100 нових металевих дверей.

Реклама

“У чому полягає дольова участь? 50% кошторису капітального ремонту оплачують жителі будинку, а підприємство, згідно закону, оплачує 10% з тарифу і 40% з власного статутного фонду. Це як довгострокова інвестиція, щоб не витрачати у майбутньому кошти на постійний ремонт покрівель. На превеликий жаль, мешканці будинку на вулиці Осипенка, 35В не йшли на компроміс з нами і відмовились від дольової участі”, - зазначив керівник ТОВ “І.Т.В. Сервіс Плюс”.

За його словами, мешканці згаданої багатоповерхівки заборгували підприємству 2865 грн. Дехто оплачує комунальні послуги, а дехто боргує протягом довгого часу. Але попри це, “І.Т.В. Сервіс Плюс” лобіює питання внесення цього житлового приміщення до списку включених в капремонт. Адже затікання покрівлі призводить не лише до руйнування будинку, а й до короткого замикання електропроводки. А це – додаткові витрати. І ці додатково витрачені кошти могли би піти на утримання будинків.

Що ж до причин подібних проблем, то найчастіше до знищення покрівлі призводить свердління при прокладці кабелів операторами кабельного телебачення, які без відповідних проектів хаотично здійснюють будівництво своїх мереж. Одним з найбільших порушників будівельних норм та правил є ТОВ “МТКС” .

Але дивує позиція і міської влади. Мер Мукачева у коментарі місцевому телеканалу по цій ситуації сказав, що людям варто об’єднуватись у ОСББ. Такі об’єднання, на його думку, допоможуть мешканцям багатоквартирних будинків позбутись проблем і нормально утримувати власне житло. Та міський голова, мабуть, забув про рішення Мукачівської міської ради, прийняте на останній сесії 15 січня цього року. У документі багатоквартирні будинки на вулиці Осипенка, 35А, 35Б та 35В внесені до переліку об’єктів, що підлягають капітальному ремонту. Окрім того, з міського бюджету було виділено 8 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документіції для проведення капітального ремонту покрівлі зазначеного житлового приміщення. Отже, порівнюючи факти і коментарі, можна прийти до висновку, що міський голова необізнаний у тих справах, у яких у першу чергу має бути обізнаним.

Андрій Слохіняк

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно