Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Конфлікт в Ужгородській міськраді: внутрішні чвари братів Балог виходять назовні

Конфлікт в Ужгородській міськраді: внутрішні чвари братів Балог виходять назовні

Конфлікт в Ужгородській міськраді: внутрішні чвари братів Балог виходять назовні
Найпомітнішою подією минулих вихідних стала ситуація, яка стрімко розвивалась навколо Ужгородської міської ради. Спочатку народні обранці відправили у відставку в.о. міського голови Віктора Щадея і...

Найпомітнішою подією минулих вихідних стала ситуація, яка стрімко розвивалась навколо Ужгородської міської ради. Спочатку народні обранці відправили у відставку в.о. міського голови Віктора Щадея і обрали нового очільника міста – Віталія Семаля, а вже за день новообраний керманич нібито попрощався з посадою, на якій протримався аж… один (!) день. Однак в понеділок з’явилась заява Семаля про те, що він не робив заяв щодо своєї передчасної відставки. Але про все по порядку.

ВІДЕО ДНЯ

Передісторія конфлікту

Події на Майдані цього року призвели до змін і в Ужгороді. Замість міського голови – регіонала Віктора Погорєлова депутати міськради ще в лютому призначили виконувати обов’язки мера свого колегу з Ужгородської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Віктора Щадея. Фактично така ротація означала повернення обласного центру Закарпаття до сфери впливу партії «Єдиний Центр» Віктора Балоги. Завдяки цьому найбільше місто «Срібної землі» після тривалої перерви знову почало контролюватись родиною з Мукачева. Тимчасова більшість, яка була створена в міськраді під нового секретаря, була утворена за рахунок фракції «ЄЦу», частини білосердешної партії та колишніх регіоналів. Всім було зрозуміло, що вона тимчасова, оскільки люди, які зібрались там, мають різні завдання. Крісло в.о. мера під Щадеєм за час його роботи «хиталось» не раз. Кулуарні домовленості в стінах ужгородської «ратуші» кілька разів призводили до голосувань щодо відставки тимчасового мера. Попри це, раніше завжди кількох голосів не вистачало. Що ж змінилось тепер?

Революційна п’ятниця

Чергова сесія Ужгородської міськради, яка стартувала 7 листопада, не обіцяла великих сюрпризів, але вони все ж сталися. Чергову спробу відправити у відставку в.о. міського голови озвучив депутат Тарас Румянцев. Його колеги 35 голосами «За» відправили Віктора Щадея у відставку. Події, які відбувались в той день в залі міськради, більше нагадували фарс, аніж роботу народних обранців. В.о. міського голови поводив себе досить театрально. Інформація про його відставку більше нагадувала зрежисований кимось спектакль. Склалось враження, що Щадей знав про своє звільнення і навіть дуже сподівався на нього. Чому? Можливо тому, що зайвий піар секретарю міськради напередодні місцевих виборів не зашкодить, особливо з урахуванням того, що молодий псевдореволюціонер вже давно мріяв про крісло міського голови не на тимчасовий період, а на цілу каденцію. Про те, що вистава «Єдиного Центру» була зрежисована в середині партії, свідчить ще один цікавий факт. Кишенькові ЗМІ партії, висвітлюючи тему зміни керівника міста, позиціонували цю подію як звичайну кадрову ротацію. Така партійна лінія витримувалась до обіду суботи. Далі ж розпочалась справжня істерія ЗМІ, наближених до «ЄЦу». Спочатку вони «розродилися» заявою про складання повноважень в п’ятницю обраного в.о. голови Віталія Семаля, а пізніше розповсюдили заяву партії про розпуск її фракції в Ужгородській міській раді. У цьому контексті цікавою є думка політолога Сергія Федаки, який стверджує, що в «Єдиному Центрі» не можуть узгодити, хто має очолити Ужгород.

Реклама

Що ж відбулось насправді

Зазіхання на керівництво Ужгородом мають різні політичні сили. Регіонали, що ще донедавна практично повністю контролювали місто, і досі не полишають надій повернутись. Окремі амбіції на свого міського голову має і «УДАР». Перемога Роберта Горвата на окрузі в Ужгороді дала підстави однопартійцям Кличка розраховувати на хороший результат і на місцевих виборах. Окремо ж варто виділити боротьбу за вплив над обласним центром всередині самого «Єдиного Центру». Щадей, який був призначений на посаду секретаря міської ради, є креатурою безпосередньо Віктора Балоги. Саме останній здійснював шефство над молодим політиком. Натомість подібна ситуація не влаштовувала Івана Балогу, чий близький соратник, а віднедавна голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубирко, намагався закріпити свій вплив. Переворот в міськраді стався в момент, коли його найменше очікували. Здавалось би, вибори до парламенту пройшли, депутати обрані. До дострокових виборів в місцеві ради залишається, за різними підрахунками, від 3 до 5 місяців. Часу небагато, а тому в принципі в.о. мера міг спокійно розраховувати допрацювати до виборів. Проте у Івана Балоги, схоже, були свої плани. Підконтрольна йому частина фракції «Єдиного Центру» проголосувала за відправку Щадея на «відпочинок». Після цього з грізним коментарем в мережі Фейсбук дав знати про себе Віктор Балога. Він заявив: «Якщо по суті, а не з претензіями до мене, висновки слідуючі . Пан Семаль має скласти повноваження негайно, фракція ініціювати позачергову сесію, відновити статус кво. В протилежному разі фракція буде анульована, всіх з партії виключать, якщо хтось нерозуміє актуальності сьогодення». Варто зазначити, що Віктора Івановича у своїй коментарях не згадав жоден з учасників дискусії. З контексту цього його коментар виглядає ще дивнішим і нелогічним». Можливо, таким чином Віктор Балога намагався показати «хто в домі хазяїн». Вже за кілька хвилин на сайті «Єдиного Центру» з’являється заява про розпуск фракції його політсили в міськраді і виключення зі списку партії кількох його давніх соратників.

Історія без кінця

Станом на обід понеділка з’явилась заява Віталія Семаля про те, що він не складав з себе повноважень в.о. міського голови. Продовження п’ятничної сесії заплановане вже на кінець цього тижня. Наразі у частини вже колишніх представників «ЄЦу» залишається лише два варіанти відступу: перший – повернути на посаду колишнього секретаря міста, а другий, більш складний, – відстоювати свою позицію і залишити Семаля, тим самим пішовши проти волі Балоги. З цього всього театру наразі зрозуміло одне: хоч як би не закінчилась історія в Ужгороді, Віктору Балозі все важче тримати всіх під контролем. І, здавалось би, звичайна історія ротації кадрів, може стати початком великого кінця однієї регіональної партії… Віктор Січовий, політичний оглядач

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно