Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Люстрація по-закарпатськи

Люстрація по-закарпатськи
Слово “люстрація” найчастіше чутно на вустах українців. Закарпатці після останніх подій також почали частіше вимовляти це слово. Та кожен вкладає різний зміст у це слово: очищення влади чи прихід...

Слово “люстрація” найчастіше чутно на вустах українців. Закарпатці після останніх подій також почали частіше вимовляти це слово.

ВІДЕО ДНЯ

Та кожен вкладає різний зміст у це слово: очищення влади чи прихід нових людей. Зміну поколінь якраз і хоче бачити українське суспільство, адже багатьом набридли обличчя, які і після революції Гідності продовжують чинити так само, як це було до буремних подій Майдану. Нинішня влада , остерігаючись, можливо, нового бунту, все ж таки вирішила зайнятись цією справою і лише з третьої спроби прийняла Закон про люстрацію. Згідно з цим документом люструватимуть усіх чиновників, які займали державні посади з 2010 по 2014 рік. Минулого четверга його підписав Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Та для повного введення закону в дію необхідний підпис Президента України Петра Порошенка. Що Глава держави і зробив вчора.

Що ж до закону, то тут прописано кілька пунктів, за якими визначатимуть, чи треба позбавлятися певної особи. По-перше, це наближеність до влади в період Януковича (фактично з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року). Тих, хто в цей час обіймав високі посади (був міністром чи його заступником), позбавлять можливості посідати місце в органах державної влади впродовж наступних десяти років, а посадовців меншого калібру не допускатимуть до влади впродовж п’яти років. Так, на десять років із влади виганятимуть тих, хто за Януковича обіймав посади прем’єра, міністрів, керівників НБУ, Антимонопольного комітету, їх перших заступників. До цього переліку також внесли й керівників національних комісій, ГПУ, СБУ.

Реклама

По-друге, під люстрацію підпадатимуть особи, які працювали на керівних посадах у КПРС та Ленінській комуністичній спілці молоді України.

По-третє, очищатимуться і від працівників та негласних агентів КДБ, розвідки і навіть тих, хто закінчував навчальні заклади КДБ СРСР (окрім тих, хто отримував технічні спеціальності)..

Реклама

По-четверте, люструватимуть осіб, які співпрацювали із спецслужбами інших держав, підривали національну безпеку України. Йдеться, зокрема, про осіб, які публічно закликали до порушення територіальної цілісності і суверенітету України.

Окрім того в очисний список потраплять керівники облдержадміністрацій, усі їх заступники, голови райдержадміністрацій, які пропрацювали на своїх посадах у часи Януковича не менше року. Взагалі потенційних кандидатів на люстрацію є дуже багато. У Міністерстві юстиції вже порахували, що під закон потрапить близько мільйона чиновників і міліціонерів.

На думку політолога Віктора Пащенка, цей закон є лише декларативним і не має чіткого опису тих, кого варто люструвати. “Якщо закон залишать без змін, то це лише звичайна балачка. Невизначеність критеріїв – ось головний мінус цього закону. Люструвати лише тих, хто працював під час правління Віктора Януковича? Яким чином будуть займатись очищенням влади, хто це буде робити? Є два яскраві приклади справжньої люстрації: Чехія та Німеччина. Чехи у 90-х роках мали силу волі і заборонили обіймати будь-які посади тим, хто був членом Компартії Чехословаччини та близьких до цієї структури організацій. Німці ж повністю очистили владні кабінети від представників націонал-соціалістичних рухів. В Україні, на превеликий жаль, люстрація обмежується декларативними заявами та різними спекуляціями”, - зазначив експерт. На його думку, найефективнішим засобом люстрації у нинішній час є вибори. Політолог вважає, що для ефективної зміни владних верхів необхідне проведення виборів кожні 2-3 роки.

Реклама

Голова Люстраційного комітету Закарпаття Василь Маняк відзначив, що на Закарпатті дуже важко проходитиме люстрація. “Це пов’язано у першу чергу з менталітетом краян, які вважають, що люди з певним владним досвідом мають керувати державними структурами. Тому у першу чергу закарпатці мають зрозуміти, що для повних змін необхідне повне очищення влади і зміна поколінь. Бо, як казав перший Президент Чехії Вацлав Гавел: “Краще 5 років навчання, ніж 50 років саботажу”, - відзначив активіст. Як вважає громадський діяч, у нашому краї необхідно повністю пролюструвати правоохоронні структури, а держукправлінців – лише на половину від їх складу.

Під час подій останнього місяця в Україні також зачастіла так звана “народна люстрація”. У різних регіонах України, щоправда, не на Закарпатті, чиновників, які “прославились” за останні чотири роки, викидають у смітник. Таке на собі відчули деякі нардепи, зокрема, Віталій Журавський та Віктор Пилипишин, голови облдержадміністрацій та службовці меншого калібру.

"Народна" люстрація депутата Віталія Журавського

Люстрація по-закарпатськи – 01

Активістка Юлія Дуб висловила незадоволення таким видом показового очищення влади. “Я не є прихильником такої люстрації, оскільки це тільки робить погану картинку про Україну для закордонних ЗМІ. Хоча людей можна зрозуміти, адже їм набридли особи, які не виходять з владних структур і перебувають у кабінетах протягом довгого часу”, - зазначила дівчина. Також вона вважає, що люстрація в Україні обмежується словами, а на ділі не виконується, бо Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами у народні депутати тих осіб, які вже дискредитували себе, перебуваючи у владі.

Що ж до Закарпаття, то активістка розповіла, що в області люстрація проходитиме найважче, адже краяни дуже толерантні до усіх, навіть до представників колишньої влади. І тому замість того, щоб очищати кабінети від подібних осіб, закарпатці й до сьогодні піддаються на підкуп кандидатів, які себе проявили з негативного боку.

Андрій Слохіняк

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно