Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Ужгородщині вшанують пам’ять відомого в краї та за його межами професора Олександра Передрія

На Ужгородщині вшанують пам’ять відомого в краї та за його межами професора Олександра Передрія

На Ужгородщині вшанують пам’ять відомого в краї та за його межами професора Олександра Передрія
26 липня 2013 року на 70-му році внаслідок автопригоди на автошляху місцевого значення між населеними пунктами Велятино та Шаян Хустського району трагічно загинув відомий в краї та за його межами...

26 липня 2013 року на 70-му році внаслідок автопригоди на автошляху місцевого значення між населеними пунктами Велятино та Шаян Хустського району трагічно загинув відомий в краї та за його межами професор, кандидат економічних наук, Заслужений економіст України завідувач кафедри економічної теорії ДВНЗ «УжНУ» Олександр Самійлович Передрій.

ВІДЕО ДНЯ

Олександр Передрій ненавидів пітьму – і в оселі, і в душі, і в долі людській. Він був людиною принципів, найперше, щирості і порядності. І розпізнавав ці якості в інших на інтуїтивному рівні. Бувало, поспілкується з кимось декілька хвилин і каже: «Маю сумніви, що із цією людиною можна йти в розвідку...». І навпаки, він щиро захоплювався знайомствами із, як він полюбляв казати «потужними і гарними людьми».

Його почуття ніби оголювалися, коли бачив паскудне дійство. Так, він з величезним обуренням говорив про зростаючу профанацію науки, про те, що кандидатами чи навіть докторами наук за гроші нерідко стають у буквальному розумінні неуки. І казав: «Хай це буде на совісті тих, хто дозволяє подібне робити. Якщо, звичайно, хоч рештки сумління у них ще залишилися».

Реклама

З огидою сприймав проплачені піар-кампанії тих чи інших осіб на національному чи регіональному рівнях, які в гонитві за «достойним» іміджем намагаються підмінити справжню харизму дешевою епатажністю. Спостерігаючи за спробами «приватизації чеснот», яких ті чи інші діячі навіть уві сні не бачили, він називав останніх «політичними недопалками».

А ще він був надзвичайно чуйною людиною. Робити добро – було способом його існування. Він допомагав усім і завжди. Скажімо, допомагав своїм родичам вивчити дітей (у його хаті завжди жив хтось із студентів), а бідним дітям із села – поселитися у гуртожитку.

Реклама

Він для багатьох крім вчителя був порадником і вихователем. Виховував сумлінним і творчим ставленням до своєї роботи, виховував своєю простотою, щирістю, доброзичливістю. Одне слово, виховував своєю людяністю.

Багато зробив він і для розвитку вищої освіти в нашому краї. Був він і проректором і деканом і завідувачем кафедр. Будучи багаторічним керівником Ужгородського відділу Інституту світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України, чимало зусиль О. С. Передрій доклав і до утвердження науки в регіоні. Недаремно був удостоєний високого звання «Заслужений економіст України».

26 липня 2014 року о 8 годині ранку відбулася поминальна служба за Олександром Самійловичем в с. Доманинці.

Реклама

Святослав Августович Жуков, друзі і колеги

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно