Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про відновлення ядерного статусу України

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про відновлення ядерного статусу України

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про відновлення ядерного статусу України
Низка депутатів з фракції «Свободи» зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про відновлення ядерного статусу України. На тлі слабкої, на думку багатьох українців, західної підтримки України у...

Низка депутатів з фракції «Свободи» зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про відновлення ядерного статусу України. На тлі слабкої, на думку багатьох українців, західної підтримки України у її війні з росіянами, така ініціатива може сподобатися виборцям. Натомість реакція Заходу, який свого часу доклав значних зусиль для очищення України від ядерної зброї, буде очікувано негативна.

ВІДЕО ДНЯ

На офіційному сайті Верховної Ради текст проекту постанови про відновлення ядерного статусу поки не опублікований. Є лише назва («Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо відновлення Україною статусу ядерної держави»), дата реєстрації (23 липня) і список авторів – семеро депутатів від «Свободи».

Один з авторів проекту постанови – колишній депутат Львівської міськради Маркіян Лопачак, який який зараз у Верховній Раді входить до складу парламентського комітету з питань правової політики. Він розповів, що у пояснювальній записці необхідність прийняття парламентом такої постанови обґрунтована невиконанням своїх зобов’язань державами-учасниками «Будапештського договору». Як відомо, у грудні 1994 року Україна відмовилась від ядерного статусу в обмін на гарантії безпеки, суверенітету і цілісності з боку держав гарантів – США, Великобританії та Росії.

Реклама

«Росія перетворилася на прямого агресора, а про підтримку США, Великобританії чи Заходу загалом говорити не що, – вважає Лопачак. – Цієї підтримки Заходу ні я, ні жоден вояк в зоні АТО не відчуває. Паперові гарантії не працюють. Вони не створюють безпеки».

У «Свободі» усвідомлюють, що відновити ядерний статус за тиждень чи місяць неможливо, а прийняття такої постанови, схоже, трактують як демонстративний жест.

Реклама

«Ми готові захищати свою державу, і якщо не будуть виконані міжнародні зобов’язання, то в нас просто не буде іншого виходу», - вважає Лопачак.

Не виключено, що ініціатива «Свободи» переслідує не безпекову, а політичну мету. Відновлення ядерного статусу України є однією з програмних засад цієї партії, яку «Свобода» послідовно проголошувала на кожних виборах. Ймовірність розпуску Верховної Ради і проведення парламентських виборів уже в жовтні цього року сьогодні є високою як ніколи. А виборцям такі ідеї подобаються.

Кілька тижнів тому соціологи опублікували дані опитувань, які свідчать, що відносна більшість українців (43%) підтримують ідею повернення Україні статусу ядерної держави, «проти» – лише 37%.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно