Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією", – Владика Феодор

"В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією", – Владика Феодор

"В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією", – Владика Феодор
Співпереживаючи нещодавну велику втрату в християнській спільноті нашої країни – перехід із земного життя в потойбічний світ Митрополита Української Православної Церкви Блаженнійшого Володимира – ми...

Співпереживаючи нещодавну велику втрату в християнській спільноті нашої країни – перехід із земного життя в потойбічний світ Митрополита Української Православної Церкви Блаженнійшого Володимира – ми вирішили поспілкуватись з архієпископом Мукачівським і Ужгородським, Владикою Феодором, який приймав участь у прощальній панахиді у Києві.

ВІДЕО ДНЯ

На наші запитання Преосвященнійший Феодор з великою приязністю погодився відповісти.

– Ваше Високопреосвященсто. Як стають Владиками?

Реклама

– Рішення про архієрейську хіротонію приймає Блаженніший митрополит Київський і всієї України та Священний Синод УПЦ. Після затвердження Священним Синодом звершується рукоположення в архієрейський сан. Як правило кандидатів в єпископи обирає Блаженніший митрополит.

– Які головні здобутки і проблеми за час, відколи Ви очолюєте Мукачівську єпархію?

Реклама

– Милістю Божою на даний час в нашому краї панує міжконфесійний мир та злагода. В єпархії проводиться велика робота з молоддю та активно несе свій послух відділ соціального служіння. Збільшилась кількість монастирів та храмів. На рахунок проблем – вони завжди були і будуть, адже в багатьох питаннях часто присутній людський фактор. Але Господь завжди все ставить на свої місця.

– Як виглядає ввірена Вам єпархія у кількісних показниках?

– На даний час у Мукачівській Православній єпархії УПЦ понад 300 парафій та 18 монастирів. Своє служіння звершують понад 300 священнослужителів та 200 монашествуючих. Існує 15 молодіжних братств та активно працює 12 єпархіальних відділів.

Реклама

– Відомо, що Ви з сім’ї військового. Як події на Сході вплинули на вірян Закарпаття?

– Вся спільнота Мукачівської єпархії категорично засуджує будь-яку агресію. В щоденних богослужіннях в наших храмах звучить молитва за мир, спокій та цілісність в нашій державі. Для всіх нас слово мир являється важливо актуальним. Єпархія неодноразово долучалась і долучається до матеріальної, фінансової та духовної підтримки наших військовослужбовців у «гарячих точках». Багато священиків, при потребі, готові відбути в східні області для підтримки Українського війська. Події на Сході є болючою раною на серці кожного.

"В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією", – Владика Феодор – 01

– Нещодавно Ви були серед тих, хто провів в останню путь Блаженнішого Володимира. Яка нині ситуація в УПЦ МП?

– Багатомільйонна паства з великою скорботою сприйняла звістку про смерть свого Першосвятителя. Всі архієреї УПЦ, а також представники помісних Православних Церков та багаточисленна паства провели в останній путь Блаженнішого митрополита Володимира. Він був не тільки Предстоятелем Української Православної Церкви, але для кожного був Першосвятителем, батьком, старцем та надзвичайно рідною людиною. Ми дуже сумуємо з приводу важкої втрати не тільки для України, але і для Світового Православ’я. Серце Блаженнішого було неординарним і неординарність його полягала в тому, що в його серце могли вміститись і архієреї, і духовенство, і чернецтво і багатомільйонна Православна паства. Він всіх зігрівав своєю любов’ю, був істинно добрий пастир та великий патріот України. 13-го серпня в Києві відбудеться Архієрейський Собор УПЦ, на якому буде обрано нового Предстоятеля.

– Про що мріє Владика?

– Відповім словами преподобного Силуана Афонського : «Молю Тебе, Милостивий Боже, нехай взнають Тебе Духом Твоїм Святим всі народи землі». Мрію, щоб на моїй рідній землі панував мир.

Реклама

– Що Ви любите, чим захоплюєтесь, що приносить Вам найбільшу втіху?

– Понад усе люблю богослужіння. Люблю Богом створену природу. Вдячний Богу за хвилини, коли можу бути на самоті.

– Який щоденний графік Владики?– Підйом о шостій годині. Ранішнє молитовне правило. Прийом в єпархіальному управлінні. Виїзні зустрічі та безліч церковних заходів.– Віднедавна Священним Синодом на Вас покладено ще й обов’язки ректора духовної академії…

– Питання про духовну академію на стадії вивчення.

– За законом Церква відділена від держави. Як будуєте взаємини із владою на місцях?– У нас чудові відносини з усіма гілками влади. Крім того, що ми священнослужителі, ми є громадянами нашої Української держави, Тому завжди приймаємо участь у спільних проектах, які відбуваються у нашому краї та державі.– Закарпаття за статистикою найбільш релігійний регіон України. Які перспективи УПЦ МП у нашому краї?

– В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією. Наша єпархія смиренно виконує свою благу місію, стверджуючи паству в Євангельській істині. Молодіжний рух в єпархії на даний час здобув масштабного об’єму, за що ми вдячні Богу. Збільшується кількість священнослужителів, будується близько 50-ти храмів, регулярно звершуються чернечі постриги, відкриваються нові обителі та реєструються Православні молодіжні організації.

"В Закарпатті Українська Православна Церква є найбільшою конфесією", – Владика Феодор – 02
Реклама

– Хто є прикладом для Вас у житті і в служінні Богу?

– Я щаслива людина тому, що мав можливість знати, користуватись настановами і бачити перед собою святу людину – Блаженнішого митрополита Київського та всієї України Володимира. Для мене особисто він є яскравим прикладом жертовного служіння Церкві та народу. Він чітко показав усім нам прикладом свого життя, як потрібно жити, любити, прощати і жертвувати собою заради блага ближнього.

Інтерв’ю вів Василь Гарагонич

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно