Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кому слід готуватися до оголошеної сьогодні мобілізації

Кому слід готуватися до оголошеної сьогодні мобілізації
Сьогодні Верховна Рада підтримала мобілізаційний законопроект. Цей закон просто затверджує указ президента Петра Порошенка "Про часткову мобілізацію". Сам указ не має чітких параметрів і не дає...

Сьогодні Верховна Рада підтримала мобілізаційний законопроект. Цей закон просто затверджує указ президента Петра Порошенка "Про часткову мобілізацію".

ВІДЕО ДНЯ

Сам указ не має чітких параметрів і не дає зрозуміти, кого повинні мобілізувати.

Ще до початку сьогоднішньої сесії Верховної Ради нардеп Анатолій Гриценко написав у своєму Фейсбуці, що указ більш бланковий і в ньому президент не визначає кількість військових, яких планується мобілізувати.

Реклама

"Тож Рада надає Президентові право мобілізувати стільки людей, скільки буде треба, залежно від масштабів російської агресії", - написав нардеп.

Тобто вид,обсяги, порядок і строк проведення мобілізації визначає безпосередньо Порошенко.

Реклама

В самому ж указі прописана тільки територія мобілізації (вся Україна, крім Криму), сроки (45 діб), хто повинен мобілізувати (місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування) і хто повинен фінансувати (Кабмін).

Пункт 4, який повинен хоч трохи дати зрозуміти кому слід готуватися до мобілізації, теж сухо вказує "призов військовозобов'язаних, резервістів... здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву".

Секретар РНБО Андрій Парубій під час сьогоднішнього виступу на сесії ВР також не дав чітких параметрів скільки і кого доведеться мобілізувати.

Реклама

За словами Парубія, набираються ті люди, які пройшли вишкіл в ЗС України, люди які мають досвід ведення служби, офіцери у відставці. Набираються виключно на ті спеціальності, які необхідні для тої чи іншої частини.

"Часткова мобілізація передбачає проведення хоча б часткової ротації сил АТО, бо є деякі частини, які знаходяться в зоні АТО з почату бойових дій, кілька місяців. Це складно і морально і психічно", - зазначив він.

Також секретар РНБО підкресли, що саме третя «хвиля» мобілізації дозволить виснаженим учасникам АТО отримати перепочинок за рахунок ротації сил.

За його словами, третя хвиля часткової мобілізації дозволить привести додатково в бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення.

Ухвалена сьогодні Радою мобілізація вже третя за останні чотири місяці. Дві попередні мобілізаційні черги були здійснені також відповідно указів Президента (але виконуючого обов'язки) 17 березня 2014 р. і 6 травня 2014 р. Тоді були приведені в бойовий стан 53 військові частини ЗСУ та 18 інших військових формувань.

Загалом, згідно законодавства, мобілізація стосується військовозобов'язаних запасу у віці від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду.

Тим паче, сьогоді Рада також збільшила граничний вік військовозобов'язаних у запасі.

Реклама

Тобто тепер військовозобов'язані - це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65 років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військової служби.

Але ще під час перших двох мобілізаційних кампаній в ЗМІ з'явилася інформація, що мобілізація може пройти в чотири хвилі.

Перша хвиля: добровольці - до 45 років; офіцери і сержанти запасу затребуваних військових спеціальностей (зв'язківці, ракетники, артилеристи, розвідники) - до 45 років; рядові запасу з досвідом армійської служби - до 40 років.Друга хвиля: офіцери і сержанти запасу всіх військових спеціальностей - до 45 років; рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей - до 40 років; вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей - до 60 років.Третя хвиля: призовники; жінки - військовозобов'язані (польові лікарі, технічні фахівці і так далі) - до 50 років; тих, хто не проходив військову службу, але не має "білого квитка".Четверта хвиля: загальна мобілізація - на фронт ідуть усі, хто здатний тримати зброю в руках або підносити патрони.

Але така шкала досить умовна і, за інформацією військових експертів і журналістів, теперішня третя мобілізація, більше відповідає другому пункту цієї градації. І тепер потрібно враховувати збільшений сьогодні Радою граничний вік військовозобов'язаних у запасі.

Тобто, можливо, призиватися будуть переважно "військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу" - до 60 років; "особи офіцерського складу, які перебувають у запасі, поділяються на розряди за віком" - 45-60 років; і "вищий офіцерський склад" - до 65 років.

А от хто не підлягає призову в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" прописано чітко, це:

- військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;

Реклама

- визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців;

- чоловіки, на утриманні яких перебувають п'ятеро і більше дітей до 16 років;

- жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;

- зайняті постійним доглядом за якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд;

- народні депутати.

Також для мобілізованих громадян відповідно законодавства передбачається надання соціальних гарантій на період проходження ними військової служби:

- їм виплачується грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок і премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби;

Реклама

- на них поширюється весь комплекс гарантій соціального та правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців;

- за ними зберігається місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності (при одночасному отриманні грошового забезпечення в якості військовослужбовців).

- їм нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися в день демобілізації;

- зберігається право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців;

- продовжується виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.

Тобто, здогадки кому вже слід готуватися до мобілізації в Збройні Сили може задовольнити тільки Петро Порошенко. Щоправда сьогодні нардепи пообіцяли, що вже в четверг проведуть закрите засідання, на якому і буде визначено кількість людей, які підпадуть під третю хвилю мобілізації.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно