Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

За останній місяць у Мукачівському районі зросли ціни на продукти харчування

За останній місяць у Мукачівському районі зросли ціни на продукти харчування
У понеділок, 14липня, відбулася виробнича нарада з керівниками територіальних органів центральної виконавчої влади, керівниками служб і організацій району та начальниками структурних підрозділів...

У понеділок, 14липня, відбулася виробнича нарада з керівниками територіальних органів центральної виконавчої влади, керівниками служб і організацій району та начальниками структурних підрозділів райдержадміністрації, відділів та секторів апарату РДА.

ВІДЕО ДНЯ

На нараді було розглянуто два питання: про цінову ситуацію на споживчому ринку району; аналіз і план дій на вирішення проблемних питань.

Про це повідомляє сайт Мукачівської РДА.

Реклама

По першому питанню доповіла начальник відділу торгівлі і розвитку соціальної сфери управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Неонела Михайлівна Полончак. Робота відділу торгівлі і розвитку соціальної сфери спрямована на забезпечення виконання покладених на неї завдань щодо здійснення систематичного контролю за виконанням вимог законодавства з питань дотримання порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на ринку продовольства.

Населення Мукачівського району в повному обсязі забезпечене продовольчими товарами першої необхідності. На даний час дефіциту цієї продукції не спостерігається, споживчий ринок району єдостатньо насичений продовольчими товарамита відповідає загальним тенденціям продовольчого ринку країни в цілому.

Реклама

У зв’язку з нестабільною економічною та суспільно-політичною ситуацією в державі, за останні місяці цінова ситуація на споживчому ринку нашого регіону відзначалася зростанням цін, на основні продукти харчування і нафтопродукти. При цьому темпи зміни цін на окремі види продуктів харчування не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по країні.

За даними головного управління статистики в Закарпатській області індекс споживчих цін (інфляції) по області у травні цього року порівняно з квітнем склав 104,2%, по країні – 103,8%, за січень-травень поточного року по відношенню до грудня минулого - 110,3% та 110,5%.

Слід зазначити, що ціни на продукти харчування, як на найбільш соціально важливу групу товарів, знаходяться постійно у полі зору влади.

Реклама

На сьогоднішній день діють наступні цінові обмеження:

- на борошно, хліб, яловичину, свинину і м'ясо птиці в розмірі 10 відсотків;

- макаронні вироби, крупи, цукор, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову та яйця курячі в розмірі 15 відсотків;

- граничних рівнів рентабельності при виробництві борошна, хліба та хлібобулочних виробів для діабетиків у розмірі 5 відсотків;

- пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини у розмірі 10 відсотків.

За останній місяць цінова ситуація на споживчому ринку нашого району, за оперативними даними моніторингу цін, відзначалася відносною стабільністю та характеризувалась наступним чином.

У липні місяці порівняно з червнем роздрібні ціни на продукти харчування знижувались на яловичину, молоко ( жир. 2,5відс.), сметану (15 відс. жирн), цукор, картоплю, капусту, моркву та буряк нових врожаїв. Поряд з цим ціни на хліб пшеничний з борошна першого гатунку, птицю, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені першого гатунку та олію соняшникову зростали. На інші види продукції вони залишалися стабільними.

Реклама

Аналізуючи ціни на основний продовольчий кошик, по району спостерігається аналогічна ситуації і ціни знаходяться в межах середньо обласних.

Актуальним залишається і питання зростання роздрібних цін на нафтопродукти, яке неухильно тягне за собою здорожчання абсолютно всіх видів товарів та послуг. Станом на 11 липня ціни на районних автозаправних станціях становили:

- на бензин моторний марки А-95 – від 14,95 ( ТОВ Нафтова компанія «Народна») - до 15,99;

- на дизельне паливо – від 14,79 - до 14,99 грн;

- та газ скраплений для автомобілів від 7,49 - до 7,79 грн.

Системний контроль за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін суб’єктами господарювання здійснюється Сектором у Закарпатській області Державної інспекції України з контролю за цінами. Цей регуляторний орган згідно ст.20 Закону України «Про ціни та ціноутворення» при виявленні порушень з недотримання цінової дисципліни може застосувати економічні санкції до суб’єктів господарювання (у вигляді вилучення необґрунтовано одержаної виручки, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від продажу (реалізації) товару та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання та штраф у розмірі 100 відсотків необґрунтовано одержаної виручки) та притягнути їх до адміністративної відповідальності.

По другому питанню керівники управлінь, відділів райдержадміністрації та служб району коротко підсумували роботу попереднього та визначили план на поточний тиждень.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно