Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Брати Капранови презентували свою книгу у Мукачеві (ФОТО,ВІДЕО)

Брати Капранови презентували свою книгу у Мукачеві (ФОТО,ВІДЕО)

Брати Капранови презентували свою книгу у Мукачеві (ФОТО,ВІДЕО)
Те, що брати Капранови – Віталій і Дмитро – постаті неординарні, добре видно з екранів телевізорів. Але зустрівшись з ними особисто, упевнюєшся у цьому стократ. У середу, 16 квітня, у...
ВІДЕО ДНЯ

Те, що брати Капранови – Віталій і Дмитро – постаті неординарні, добре видно з екранів телевізорів. Але зустрівшись з ними особисто, упевнюєшся у цьому стократ.

У середу, 16 квітня, у прес-центрі «Панорама» відомі українські письменники, видавці, громадські діячі і, як виявилося, вправні музиканти і співаки, брати Капранови презентували своє нове творіння – «Мальовану історію Незалежності України», яка побачила світ у їх видавництві «Зелений пес». Представляючи нову книгу, брати Капранови об’їздили вже близько тридцяти переважно університетських міст України. І ось, нарешті, черга дійшла до Мукачева, в якому наші гості вперше.

Реклама

Задум цієї праці з’явився у буденний спосіб: батьки вирішили допомогти синові підготуватися до ЗНО з історії. Аж тут з’ясувалося, що українська історія – це невичерпний список князів, гетьманів, письменників з чорними дірами поміж ними у сотні років та білими плямами на цілі регіони. І щоб все це вловити і затямити, треба запастися добрячою порцією брому…

Зрозумівши, що за століття історики не спромоглися створити простого і зрозумілого викладу вітчизняної історії, брати Капранови, наслідуючи свого попередника письменника Пантелеймона Куліша, який написав перший підручник з історії України, взялися за справу. За їх словами, «хотілося просто сплести в одну тканину відомі факти, але потім з’ясувалося, що вони не в’яжуться, а потім все-таки знайшли втрачені нитки, заховані у чорних дірах, навели різкість на білі плями…»

Реклама

Проте автори не радять нам шукати в книзі історичних відкриттів чи екстравагантних модних теорій. Праця базується на фактах, на які спирається історична наука і які підтверджені першоджерелами.

Проте, на наш погляд, авторам вдалося скласти з цієї багатоманітної мозаїки безперервну, послідовну, зрозумілу дітям і дорослим історію, яку цілком можна читати без брому, і яка пов’язує в одне ціле і Крим, і Закарпаття, і Галичину, Слобожанщину, Таврію, Волинь, Донбас. На сучасному геополітичному відрізку українського державотворення це вкрай актуально. А ще автори цілком несподівано для себе з’ясували, що українська незалежність не переривалася з часів Великої Скіфії, і що навіть у найпохмуріші часи колонізації (відчуваєте, як запахло сучасністю!) українці зберігали власну державу у формах автономії, повстанської республіки, війська-держави тощо.

Логічно і послідовно брати Капранови підводять читача до висновку , який напрошується з їх книги: українська державність має давню і безперервну традицію, і зовсім не «впала з неба». Її зберегли прадіди й діди, а значить треба берегти і нам. А тому епіграфом і водночас післясловом для нашої історії мають бути рядки з Гімну: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу!»

Реклама

Брати Капранови також виконали кілька музичних композицій, відповіли на питання колег, а також щиро привітали з днем народження старійшину головредівського цеху України – головного редактора «Панорами» Василя Андрійовича Гарагонича.

Василь Гарагонич, доктор історичних наук

Фото Ярослава Шелепи, відео Юрія Кравчука

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно